image alt
TÜBİTAK 2237-A

Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği

image alt
İstanbul Ticaret Üniversitesi

Projemiz İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından yürütülmektedir.

image alt
İstanbul Ticaret Üniversitesi

Çevre ve Doğa Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi

image alt
Başvuru Formu

Başvuru yapacak adayların aynı zamanda TÜBİTAK-ARBİS "Araştırmacı Bilgi Sistemi"ne de kayıt olmaları gerekmektedir.

Hoşgeldiniz

Bu kurs; öncelikle inşaat mühendisliği, mimarlık, iç mimarlık ve peyzaj mimarlığı konusunda bilimsel araştırma yürütenlere, bu konuya meraklı-ilgili lisansüstü öğrencilerine ve genç araştırmacılara hitap etmektedir. Katılanlara ekolojik yapı malzemelerinin üretilmesi ve yapıda/donatıda kullanmanın ilke ve tekniklerini öğretmeye yönelik bilimsel ve uygulamalı bir eğitim verilmesi planlanmıştır.

Bu etkinlik; inşaat mühendisleri ve inşaat mühendisliği alanına çalışan genç akademisyenleri, mimar, mimar adayları ve mimarlık alanında çalışan genç akademisyenleri; iç mimar, iç mimar adayı veya iç mimarlık alanında çalışan araştırmacıları; peyzaj mimarı, peyzaj mimar adayı ve peyzaj mimarlığı alanında çalışan akademisyenleri, alanında tecrübeli ve konusunun uzmanı bilim adamları ile bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Etkinliğe katılanların konuyla ilgili eğitim almalarını sağlamak yanında katılanlara disiplinler arası bir bakış açısı kazandırmak ve çok yönlü yeni proje fikirlerinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmayı da amaçlamaktayız.

Ekolojik yapı malzemeleri yapım ve kullanımı konusunda bir bilim okulu ve kurs mahiyetindeki bu proje etkinliğinin hedefi; üniversitelerin özellikle inşaat, yapı malzemesi, peyzaj donatı elemanı konusunda çalışan araştırmacıları ve bu konuya merakı olan lisansüstü öğrencilere ekolojik mimarlık ve ekolojik yapı malzemeleri hakkında güncel bilgiyi aktarmak, ekolojik yapı malzemesi yapım ve kullanım tekniklerini teorik ve uygulamalı bir tarzda öğretmektir. Bu bilimsel etkinliğin, etkinliğe katılan farklı branştaki akademisyenler arasında ekolojik mimari tasarım ve uygulama alanında bilgi ve fikir alışverişinde bulunma fırsatı yaratacağı ve proje ortaklığı kurmalarına da zemin hazırlayacağını düşünmekteyiz.

Bu bilimsel etkinlik projesi, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği kapsamında TÜBİTAK-BİDEB’ in nakdi desteği ile İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından yürütülmektedir. Projeye, İstanbul Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi bilimsel ve ayni destek vermektedir. Projede, 9 ayrı üniversiteden konusunun uzmanı 12 eğitmen görev almaktadır.

Misyonumuz

Ekolojik yapı malzemeleri çevreyi ve insan sağlığını koruyan yapı inşa etmenin en pratik aracı yapılarda doğayla uyumlu malzeme kullanmak da ekolojik mimarlığın temel prensibidir.

Sürdürülebilir mimari yapılar için çevreye zarar vermeyen taş-kerpiç-ahşap gibi doğal ekolojik malzemeleri kullanmak ve böylece karbon emisyonun azaltarak küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunmak mümkündür.

Ekolojik yapı malzemeleri enerji verimi yüksek, dayanıklı, bakım onarımları kolay, geri dönüştürülebilir malzemelerdir. Ekolojik yapı malzemelerinin üretim ve kullanımını arttırmaya yönelik stratejilerden biri bu malzemelerin tanıtılması, öğretilmesi ve mimari projelerde planlanmasını teşvik edecek eğitim çalışmalarıdır. Ekolojik bina inşa etmeye yönelik proje ve çalışmaların yaygınlaştırılması; ekolojik malzeme tasarımı, üretimi ve yapıda kullanılması konusunda yetişmiş genç mimar ve akademisyenlerin çoğalmasına bağlıdır. Bu proje ekolojik yapı malzemeleri konusundaki akademik birikimi genç akademisyen ve araştırmacılara aktarmayı hedeflemektedir.

İnşaat mühendisliği ve mimarlık dallarında lisansüstü eğitimi gören veya görmekte olan öğrenci ve genç araştırmacılar, mimarlığın değişik alanlarında dersler almakla birlikte günümüzde önemi ve popülaritesi artan çevre ve doğa ekolojik mimarlık ve sürdürülebilirlik konularında teorik ve pratik bilgi ihtiyacı da duymaktadırlar.

Bu proje etkinlikleriyle ekolojik yapı malzemelerinin üretilmesi ve yapıda/donatıda kullanmanın ilke ve tekniklerin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Başarı kriterimiz; katılımcıyı gittiği yerde ekolojik malzemeden bir yapı tasarlamak bu yapının malzemesini hazırlamaya yönelik bir projede veya uygulamada görev alabilecek seviyeye getirebilmektir.